top of page

Kriyoglobülin nasıl aranmalıdır?

Güncelleme tarihi: 30 May 2024

37santigrad derecenin altında çöken ve serum yeniden ısıtıldığında eriyen immünoglobulinlere kriyoglobülin denir.


Bugünkü konumuz: laboratuvarda kriyoglobülin nasıl aranmalıdır?

Kriyoglobülinler serumda aranır. Kan örneğinin alınmasında mutlaka önceden ısıtılmış enjektör ve tüpler kullanılmalıdır. Örneğin alınması, taşınması, su banyosunda pıhtılaştırılması ve santrifügasyonu sırasında sıcaklık hiçbir zaman 37 santigrad derecenin altına düşmemelidir. Ayrılan serum 4 santigrad derecede 7 güne kadar saklanmalıdır. Monoklonal (Tip I) kriyoglobülinler birkaç saatte hemen çöker. Oysa karışık (mixed) kriyoglobülinlerin (Tip II ve Tip III), özellikle Tip III'ün çökmesi için günler gerekebilir.


Laboratuvar hataları daha çok örneğin alınması ve çalışılması sırasında olur ve yalancı nsıcaklığın 37 santigrad dereceye ulaşması  sonucu soğuk çökeltinin (kriyopresipitet) yeniden erimesidir. Kriyoglobülin konsantrasyonu, total protein miktarı ve soğuk çökeltinin kriyokrit değerinden dolaylı olarak hesaplanabilir. Tip I'de genellikle 5 g/L'nin üzerindedir. Tip II ve III'de ise çok daha düşüktür. Kriyokrit' in ölçülebilmesi için soğuk çökelti bir makro ya da mikro hematokrit tübünde hızla çevrilir.

Ayrıca yeniden eritilen çökeltide immünofiksasyon yapılarak kriyoglobülinin Immunoglobulin tipi (monoklonal ya da karışık) saptanabilir. Tip I monoklonal kriyoglobülinemilerde serum Ig immünofiksasyonu ile yeniden eritilmiş soğuk çökelti  immünofiksasyonu sonuçları özdeştir.


Çalışma Prosedürü:

Kan örneği; 37°C'lik etüvde 10 dakika bekletilen 2 adet 10 ml'lik jelsiz tüpe alınmalıdır. Tüpler, 37°C'de su banyosunda 1 saat bekletilerek serumun kendiliğinden ayrılması sağlanır. Kendiliğinden ayrılan serumlar 2 sekonder tüpe ve her tüpe en az 3-4 mL olacak şekilde aktarılır. Eğer 1 saat içinde serum kendiliğinden ayrılmaz ve pıhtılaşma gerçekleşmişse numuneler 10 dakika 2500 rpm de 37 santigrad derecede santrifuj edilir. Sekonder tüplere aktarılan serum örneklerinin transferi oda sıcaklığında yapılmalıdır. Hemolizli ve lipemik örnekler red edilmelidir.

Soğuğa mazuriyet semptomları olan makroglobinemi veya miyeloma, vaskülit, glomerulonefrit, lenfoproliferatif hastalık hastalarının değerlendirilmesinde yardımcıdır.

Kriyoglobulin varlığı, 7 gün boyunca +4 santigrad ’derecede saklanan ve presipite olan proteinlerin 37 santigrad derecedee çözülmesiyle saptanır.




 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
DİNAMİK TESTLER

GECELİK 1 mg DEKSAMETAZON SUPRESYON TESTİ (1 mg DST)   Testin Amacı  ACTH ve kortizol düzeylerini baskılayarak hiperkortizolizm olup...

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post

İletişim

05325471160

Takip Et

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2024, Bilimsel Biyokimya Kütüphanesi tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page